Vápnik (kalcium - Ca) je jedným z najdôležitejších minerálov v tele, spolu s horčíkom a fosforom tvorí základ kostí a zubov. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Väčšina kostnej hmoty sa vytvára do 20. roku života a po 35. roku sa však znižuje.
Dôležitým zdrojom vápnika je najmä mak, syry, najmä parmezán ementál, eidam, sardinky, mandle, lieskovce, ľan, a niektoré druhy zeleniny a ovocia, napr. brokolica, kel, čínska kapusta, pažítka, pór, figy. Zdrojom vápnika sú aj minerálne vody, ktoré obsahujú viac ako 150 mg vápnika na liter.
Straty vápnika spôsobujú: nadmerná spotreba živočíšnych bielkovín, kofeínových nápojov (káva, kolové nápoje, čaj), cukru a alkoholu.
Nedostatok vápnika môže mať za následok poruchu rastu kostí. Dlhodobý nedostatok minerálu spôsobuje, že ho telo odčerpáva z kostí, ktoré sa stávajú nestabilné. Deficit tak podporuje vznik osteoporózy a hrozí riziko zlomeniny. Nedostatok vápnika sa prejavuje tiež poruchou zrážania krvi, únavou, podráždenosťou, rachitídou (krivica). Ak je hladina vápnika v krvi je príliš nízka, zvýši sa neuromuskulárna dráždivosť, ktorá môže spôsobiť svalové kŕče ? tetánia.
Riziko nedostatku vápnika je u detí, dospievajúcej mládeži, starších ľudí, tehotných a kojacich žien, pacientov užívajúcich niektoré lieky, poruche vstrebávania (Crohnova choroba), pri menopauze, akútnom zápale slinivky brušnej, nedostatku vitamínu D (najmä starší ľudia)
Nesmie sa podávať pri: zníženej funkcii obličiek, zvýšenej hladine vápniku v krvi (hyperkalciémia)
Pre zdravé kosti sú potrebné sú aj iné látky: vitamín D (najmä forma D3 ? cholekalciferol), K (forma K2), tiež zinok, horčík, mangán, meď, bór.