Karí korenie alebo karí prášok je koreninová zmes, ktorá sa udomácnila už aj v slovenských kuchyniach. Ako sa k nám však karí z Indie dostalo a má táto zmes korenín nejaký vplyv na naše telo a zdravie?
Na úvod si musíme povedať, čo vlastne karí korenie je. Neexistuje štandardizovaný recept na túto koreniacu zmes, preto sa recepty medzi jednotlivými výrobcami môžu líšiť. Najčastejšie však obsahuje kurkumu, koriander, senovku grécku, škoricu, rímsku rascu, čierne korenie, zázvor a kardamóm. Okrem týchto korenín môže obsahovať aj ďalšie, ako klinček, muškátový kvet a veľmi často aj mletú čili papriku. Existuje aj rastlina, ktorá sa označuje ako karí strom alebo karí list (v angličtine curry tree). Je to ker z juhovýchodnej Ázie s názvom Murraya koenigii (L. ) Spreng. , jeho sušené listy sa používajú pri varení a môžu byť aj súčasťou karí korenia.
Aj keď sa u nás karí korenie používa hlavne na prípravu indických jedál, ktoré potom tiež nazývame karí, v Indii by ste ich pod týmto názvom a v takejto forme nenašli. História karí, tak ako ho poznáme my, siaha do 19. storočia, obdobia kolonizácie Indie Britským impériom. Samotné slovo karí (po anglicky curry) je skomolenina pôvodného juhoindického slova, ktoré Portugalčania a neskôr Briti použili ako všeobecné pomenovanie pre všetky indické pokrmy. Karí jedlá získali veľkú popularitu vo viktoriánskej Británii, pravdaže išlo o pôvodné indické recepty upravené tak, aby boli „stráviteľné“ pre Európanov, ktorí neboli zvyknutí na silne korenené a štipľavé pokrmy. . .
RNDr. V. Brindza Lachová, PhD.