Vplyv tradičnej čínskej medicíny (TCM) v liečbe a prevencii ochorení v krajinách Európy je aj v súčasnosti významný. Nielen prienikom liečivých rastlín TCM do rastlinných liekov a zároveň do Európskeho liekopisu, ale aj vznikom mnohých centier pre alternatívne prístupy TCM. Rastliny z TCM obohacujú aj európsku gastronómiu.
Jednou z obľúbených rastlín TČM, z pohľadu medicíny i gastronómie, je perila krovitá/perila křovitá (Perilla frutescens L. , Lamiaceae). V dostupnej literatúre sa pre tento druh skloňuje viacero ľudovo zaužívaných názvov: kórejská perila, čínska bazalka, červená mäta, bifteková bylina, čínsky 紫苏, či japonsky red shiso.
Najstarší historický záznam o P. frutescens možno vysledovať do obdobia západnej dynastie Han (202 pred n. l. − 220 n. l. ), no v Číne sa pestuje viac ako dvetisíc rokov. Po Číne a Indii sa neskôr (v 7. − 8. stor. n. l. ) jej pestovanie rozšírilo do Japonska a Kórey, kde je bežné až dodnes. V ľudovom čínskom jazyku je perila známa aj pod názvom Zi Su (紫苏), čo vystihuje jej farbu (Zi − fialový) aj vlastnosti (Su − upokojujúci, regeneračný). Spomedzi všetkých svetových liekopisov sa záznamy o perile nachádzajú iba v Čínskom a Japonskom liekopise. Kým v Čínskom liekopise drogu tvorí usušený list, stonka a semeno, v Japonskom liekopise sa uvádzajú len list a stonka. . .
Doc. PharmDr. S. Bittner Fialová, PhD.