Ruža šípová
(Rosa canina L.)
česky:       rúže šípková
anglicky:    Sweet Briar
nemecky: Hudsroe
rusky: Шиповник собачий

Ruža šípováOpis: trváci, ostnatý ker, rastúci do výšky 3 m. Konáriky sú priame, zelené, s dlhými internódiami. Ostne, tzv. tŕne sú zakrivené alebo hákovité, pevné. Kvitnúce ko­náriky sú spravidla bez ostňov. Listy sú zložené s 5 - 7 lístkov. Lístky sú 15 - 40 mm dlhé a 12 - 20 mm široké. Listová čepeľ je obráteno vajcovitá až elipsovitá, okraj je 1 - 2-krát pílkovitý. Kvetné stopky sú približne tak dlhé ako plod. Kališné lístky sú 3 - 5 mm široké, naspäť odstávajúce a opadavé. Korunné lupienky sú 15 - 25 mm veľké, ružové až biele, čnelky takmer nevyčnievajú z úzkeho hrdla kvetnej čiašky. Kvety kvitnú v máji ažjúli. Plod je šípka - plodstvo nažiek. Šípka je 10 - 20 mm dlhá, vajcovitá až guľatá, holá, v čase zrelosti červená.

Rozšírenie a Výskyt: submediterónny-subatlan-a tický-euroázijský druh. U nás je hojne rozšírený na lesných okrajoch a čistinkách, na výhrevných, vysychavých i vlhkých, výživných, humózných, kamenitých i hlinitých pôdach.

Možnosti získania: zberom z prírodných podmienok. Pre účely získania šípiek s vyšším obsahom vitamínu C boli na Slovensku vyšľachtené odrody ruže ovocnej (Karina a Askorba), ktoré je možné získať zberom z pestovateľských plôch. .

Droga: usušené nažky ruže šípovej, ruže ovisnutej a d'alších druhov, tzv. šípkové plody - Rosae pseudo-fructus. Pomer zosušenia je 2 - 3 : 1. Predmetom zberu býva aj ružový kvet - Rosae flos. Pomer zosušenia je 6 : 1.

Obsahové látky: plody obsahujú vitamín C (0,5 - 1,7 %), pektíny, triesloviny, sacharidy, farbivá (žlté a červené karotenoidy), provitamín A, vitamíny (B1, B2, kyselina nikotínová, vitamín K), flavonoidy, triesloviny, silica.

Liečivé Vlastnosti a účinnosť: kyselina askorbová (vitamín C) spolu s ďalšími vitamínmi sa zúčastňujú oxido-redukč-ných procesov v organizme, obmedzuje pôsobenie kyseliny hyalurónovej a hyaluronidázy, čím podmieňuje správnu funkciu cievnych kapilár za spolupôsobenia flavonoidov (vitamíniferum). Flavonoidy mierne zvyšujú vylučovanie žlče (cholagogum) a pôsobia močopudne (diuretikum). Triesloviny pôsobia tonizujúco pri chorobách tráviaceho systému (tonikum, metabolikum).

Použitie: šípky sa môžu užívať aj v čerstvom stave, kedy je zabezpečený väčší prísun vitamínu C. Vzhľadom na jeho vysoký obsah sú tak šípky dostupným prírodným zdrojom vitamínu C. Vnútorne sa šípky užívajú vo forme mierne zohriatého macerátu alebo záparu pri krváca­ní z ďasien, zvýšenej únave, psychicky podmienenom nechutenstve (anorexia), tiež v podpornej liečbe infekč­ných ochorení (chrípka, žltačka a pod.). Odporúča sa aj užívanie šípok vo forme osviežujúcich nápojov, lekvá­rov, potravinových doplnkov a pod.

Toxicita: droga a prípravky z nej nemajú vedľajšie účinky ani v prípade dlhodobého podávania.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby