- Slovensky: mrkva obyčajná
- Latinsky: Daucus carota
- Česky: Mrkev obecná
- Anglicky: wild carrot, bird's nest, bishop's lace
- Nemecky: Die Möhre, Die karotte
- Rusky: Моркoвь дикая, Морковь обыкновeнная
- Francúzsky: Carotte
- Španielsky: zanahoria
- Taliansky: La carota
- Poľsky: Marchew zwyczajna
- Maďarsky: Vadmurok
Čeľaď: mrkvovité/miříkovité (Apiaceae)
Opis: Pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde ešte prežívajú jej diví a neskultivovaní zástupcovia. Pestuje sa ako poľnohospodárska kultúrna plodina - koreňová zelenina. Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň. Pestovaná mrkva má veľa kultivarov: s dlhými, valcovitými alebo okrúhlastými koreňmi. Všetky kultivary sa pestujú v záhradách alebo na poliach. Na liečebné účely sa používa dozretý koreň, mrkva (Radix dauci sativi). Mrkva rastie aj divo na svahoch a lúkach; táto forma má biely koreň.
Kvitne: jún až september
Zber: zbiera sa koreň, jún až október a plody: september až október
Obsahové látky a účinky: Mrkva je bohatá na provitamín A - betakarotén, vitamíny B a C, provitamín A - betakarotén, silice, pektín, sacharidy, minerálne látky: železo, vápnik, draslík a sodík.
Liečivé účinky: Čerstvý aj varený koreň pôsobí liečivo pri posilňovaní imunitného systému organizmu, rekonvalescencii a podvýžive, chorobách pečene, žltačke, črevných zápaloch, a proti hnačke u detí, zlepšenie krvného obehu, na zlepšenie zrakovej ostrosti (zabraňuje vzniku sivého zákalu). Silica z plodov sa využíva pri zápaloch močových ciest, ťažkostiach s močením aj pri poruchách látkovej výmeny.
Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Odporúča sa aj cukrovkárom pre mierny obsah glukokinínov ( napriek sacharidom).
Použitie a recepty:
Čerstvá mrkva (provitamin A) priaznivo ovplyvňuje ostrosť videnia a schopnosť za šera lepšie vidieť. Ďalej sa dokázala jej účinnosť proti črevným parazitom. Mrkva priaznivo vplýva aj na vylučovanie moču. Pre dietetické a né liečivé vlastnosti je vhodná najmä v pediatrickej a gerontologickej praxi. V detskej výžive preberá funkciu dietetika pri liečbe porúch trávenia. Mrkvová šťava je osvedčeným prostriedkom proti zápalom mandlí u detí. Príležitostne sa mrkva pridáva aj do čajov na vypudzovanie črevných parazitov.
Recepty: Kúra na posilnenie činnosti obličiek
Zmiešame 2 dl mrkvovej šťavy, 1 dl šťavy z citróna, 2 dl šťavy z červenej repy a konumujeme, kúra by mala trvať 6- týždňov.
Diéta očistná (toxíny)
Od toxínov sa môžeme očisť s týmto receptom: očistíme, nadrobno nakrájame 1/2 kg mrkvy, v troške vody varíme do mäkka. Podávame 1 – 2 dni niekoľko porcií počas dňa, vhodné je vypiť 2,5 litra čistej pramenitej vody.
Hemoroidy
pijeme (večer) 3 dcl mrkvovej šťavy a na postihnuté miesto prikladáme zvonka obklady z nastrúhanej surovej mrkvy , necháme pôsobiť asi 20 minút.
Dojčatá: 20 - 40 g šťavy vo forme 4% polievky
Batoľatá a malé deti: 40 - 60 g šťavyv ako dve dávky, môžu sa osladiť medom
Varenie znehodnocuje liečivé účinky šťavy.
Mrkvová šťava: Pre svoj obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok je mrkvová šťava dôležitá pre zdravý vývin. Priaznivý je vplyv surovej mrkvovej šťavy aj na kožné, žalúdočné a očné choroby. Pri nábore žiakov do leteckých učilíšť v USA boli mnohí kandidáti odmietnutí pre chybu zraku. Po kúre so surovou mrkvovou šťavou boli niektorí uznaní za schopných a boli prijatí na učilište. Pôsobí priaznivo na črevnú flóru - Lactobacillus bifidus. Najväčší jej význam je v prevencii a liečení nádorových ochorení.
Prečo je vhodné piť mrkvovú šťavu?
- pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí (pacienti s nedostatočnou zrakovou silou pravidelným pitím dosiahli vyššiu ostrosť zraku)
- pomáha zachovávať štruktúru a pevnosť kostí a zubov (0,5l šťavy je porovnateľné s 0,5g kalciových tabletiek)
- chráni nervový systém
- zvyšuje odolnosť voči infekčným a iným chorobám (chrípka, zápal krčných mandlí)
- pôsobí proti tvorbe vredov a opuchov (v organizme má čistiacu schopnosť)
- zlepšuje kvalitu mlieka u dojčiacich matiek
- je vhodná pri odtučňovaní a rôznych druhoch diét
- obsahuje látky, ktorých nedostatkom vznikajú rôzne dermatitídy - kožné ochorenia (vredy, akné, vitiligo, vysúšanie pokožky, atď.)
- v tráviacom trakte svojím zložením vytvára prostredie, ktoré pomáha pri liečbe chorôb a porúch hrubého čreva
- pôsobí pri prevencii a liečbe rakovinových ochorení
Nežiaduce účinky: nadmerné pitie môže spôsobiť hypervitaminózu A. Dlhodobé pre kračovanie vhodných dávok sa môže prejaviť ukladaním nadbytočného karoténu do pokožky - oranžové sfarbenie (karoténový ikterus)
Upozornenie: Pri preťažení pečeňových buniek betakaroténom môže dôjsť k ich poškodeniu. Prejavy: vracanie, nauzea, únava, podráždenosť, depresia. Literatúra uvádza dokonca prípad úmrtia po dlhodom konzumovaní veľkého množstva šťavy (niekoľko litrov denne).
Terapeutická skupina: koreň: digestívum, metabolikum, dietetikum, vitameniferum, mierne anthelmintikum, diuretikum. Plody: spazmolytikum.