• Slovensky: mrkva obyčajná
  • Latinsky: Daucus carota
  • Česky: Mrkev obecná
  • Anglicky: wild carrot, bird's nest, bishop's lace
  • Nemecky: Die Möhre, Die karotte
  • Rusky: Моркoвь дикая, Морковь обыкновeнная 
  • Francúzsky: Carotte
  • Španielsky: zanahoria
  • Taliansky: La carota
  • Poľsky: Marchew zwyczajna
  • Maďarsky: Vadmurok

 Čeľaď: mrkvovité/miříkovité (Apiaceae)

 Opis: Pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde ešte prežívajú jej diví a neskultivovaní zástupcovia. Pestuje sa ako poľnohospodárska kultúrna plodina - koreňová zelenina. Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň. Pestovaná mrkva má veľa kultivarov: s dlhými, valcovitými alebo okrúhlastými koreňmi. Všetky kul­tivary sa pestujú v záhradách alebo na poliach. Na liečebné účely sa používa dozretý koreň, mrkva (Radix dauci sativi). Mrkva rastie aj divo na svahoch a lúkach; táto forma má biely koreň.

Kvitne:  jún až september 

Zber:  zbiera sa koreň,  jún až október  a  plody: september až október

Obsahové látky a účinky: Mrkva je bohatá na provitamín A - betakarotén, vitamíny  B a C, provitamín A - betakarotén, silice, pektín, sacharidy, minerálne látky: železo, vápnik, draslík a sodík.

Liečivé účinky:  Čerstvý aj varený koreň pôsobí liečivo pri posilňovaní imunitného systému organizmu, rekonvalescencii a podvýžive, chorobách pečene, žltačke, črevných zápa­loch, a proti hnačke u detí, zlepšenie krvného obehu, na zlepšenie zrakovej ostrosti (zabraňuje vzniku sivého zákalu). Silica z plodov sa využíva pri zápaloch močových ciest, ťažkostiach s močením aj pri poruchách látkovej výmeny.

Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Odporúča sa aj cukrovkárom pre mierny obsah glukokinínov ( napriek sacharidom).

Použitie a recepty:  

Čerstvá mrkva (provitamin A) priaznivo ovplyvňuje ostrosť videnia a schopnosť za šera lepšie vidieť. Ďalej sa dokázala jej účinnosť proti črevným parazitom. Mrkva priaznivo vplýva aj na vylučovanie moču. Pre dietetické a né liečivé vlastnosti je vhodná najmä v pediatrickej a gerontologickej praxi. V detskej výžive preberá funkciu dietetika pri liečbe porúch trávenia. Mrkvová šťava je osved­čeným prostriedkom proti zápalom man­dlí u detí. Príležitostne sa mrkva pridáva aj do čajov na vypudzovanie črevných parazitov.

Recepty: Kúra na posilnenie činnosti obličiek

Zmiešame 2 dl mrkvovej šťavy, 1 dl šťavy z citróna, 2 dl šťavy z červenej repy a konumujeme, kúra by mala trvať 6- týždňov. 

Diéta očistná (toxíny)

Od toxínov sa môžeme očisť s týmto receptom:  očistíme,  nadrobno nakrájame 1/2 kg mrkvy,  v troške vody varíme do mäkka.  Podávame 1 – 2 dni  niekoľko porcií počas dňa,  vhodné je vypiť 2,5 litra čistej pramenitej vody.

 Hemoroidy

pijeme (večer)  3 dcl mrkvovej šťavy a na postihnuté miesto prikladáme zvonka obklady z nastrúhanej surovej mrkvy , necháme pôsobiť asi 20 minút.

 Dojčatá: 20 - 40 g šťavy vo forme 4% polievky

Batoľatá a malé deti: 40 - 60 g šťavyv ako dve dávky, môžu sa osladiť medom

Varenie znehodnocuje liečivé účinky šťavy.

Mrkvová šťava: Pre svoj obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok je mrkvová šťava dôležitá pre zdravý vývin. Priaznivý je vplyv surovej mrkvovej šťavy aj na kožné, žalúdočné a očné choroby. Pri nábore žiakov do leteckých učilíšť v USA boli mnohí kandidáti odmietnutí pre chybu zraku. Po kúre so surovou mrkvovou šťavou boli niektorí uznaní za schopných a boli prijatí na učilište. Pôsobí  priaznivo na črevnú flóru - Lactobacillus bifidus. Najväčší jej význam je v prevencii a liečení nádorových ochorení.
Prečo je vhodné piť mrkvovú šťavu?

  •  pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí (pacienti s nedostatočnou zrakovou silou pravidelným pitím dosiahli vyššiu ostrosť zraku)
  •  pomáha zachovávať štruktúru a pevnosť kostí a zubov (0,5l šťavy je porovnateľné s 0,5g kalciových tabletiek)
  •  chráni nervový systém
  • zvyšuje odolnosť voči infekčným a iným chorobám (chrípka, zápal krčných mandlí)
  • pôsobí proti tvorbe vredov a opuchov (v organizme má čistiacu schopnosť)
  • zlepšuje kvalitu mlieka u dojčiacich matiek
  • je vhodná pri odtučňovaní a rôznych druhoch diét
  • obsahuje látky, ktorých nedostatkom vznikajú rôzne dermatitídy - kožné ochorenia (vredy, akné, vitiligo, vysúšanie pokožky, atď.)
  • v tráviacom trakte svojím zložením vytvára prostredie, ktoré pomáha pri liečbe chorôb a porúch hrubého čreva
  • pôsobí pri prevencii a liečbe rakovinových ochorení

Nežiaduce účinky: nadmerné pitie môže spôsobiť hypervitaminózu A. Dlhodobé pre kračovanie vhodných dávok sa môže prejaviť ukladaním nadbytočného karoténu do pokožky - oranžové sfarbenie (karoténový ikterus)  

Upozornenie: Pri preťažení pečeňových buniek betakaroténom môže dôjsť k ich poškodeniu. Prejavy: vracanie, nauzea, únava, podráždenosť, depresia. Literatúra uvádza dokonca prípad úmrtia  po dlhodom konzumovaní veľkého množstva šťavy (niekoľko litrov denne).

Terapeutická skupina: koreň: digestívum, metabolikum, dietetikum, vitameniferum, mierne anthelmintikum, diuretikum. Plody: spazmolytikum.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby