Fenikel
(Foeniculum vulgare MUL)
česky: fenykl obecný
anglicky: Fennel
nemecky: Garten Fenchel
rusky:
opis: dvojročná až trváca, zriedkavo jednoročná rastlina, so silným dužinatým, vretenovitým koreňom vytvára jemne ryhovanú, lysú stonku, dorastajúcu do výšky 2 m. V prvom roku vegetácie vyrastá prízemná ružica listov, ktoré sú jemné s nitkovitými úkrojkami. V druhom roku sú listy pošvovité, striedavé, krídlato perovité. Drobné kvietky, žltej farby, prenikavo voňajúce sú usporiadané do dvakrát zloženého plochého okolíka. Kvitnú v júni až júli. Plod je oválne pretiahnutá dvojnažka s piatimi reb-rami. V plôške medzi rebrami sa nachádza vždy jeden silicový kanálik so žliazkou schopnou tvoriť silice. Dĺžka nažky je 4-10 mm, šírka 2-4 mm. Hmotnosť tisíc semien je 2 - 7 g.
rozšírenie a výskyt: pochádza zo Stredomoria, u nás sa pestuje, je to variabilný druh.
možnosti získania: zberom z pestovateľských plôch. Tradične sa pestuje v Čechách, k vyhľadávaným patrí tzv. moravský fenikel.
Droga: pre farmaceutické účely je zrelý, usušený feniklový plod - Foeniculi fructus, špecifikovaný na feniklový plod sladký - Foeniculi dulcis fructus (svetlozelená farba) a feniklový plod horký - Foeniculi amari fructus (hnedozelená farba) . Z plodov sa získava destiláciou vodnou parou feniklová silica - Foeniculi aetheroleum.
obsahové látky: silica (2-6 %), ktorá obsahuje anetol (do 90 %), fenchôn (do 22 %), metylchalvikoi, anízový aldehyd, terpény (limonén, a-pinén, (l-pinén,), kamfén, limonén. Plod ďalej obsahuje proteíny (20 %), lipidy (12 - 18 %), sacharidy (4-5 %), organické kyseliny a flavonoidy. Podľa požiadaviek má feniklový plod horký obsahovať minimálne 4 % silice, 60 % anetolu, maximálne 15 % fenchônu a max. 5 % estragolu. Feniklový plod sladký by mal obsahovať minimálne 2 % silice, 80 % anetolu, maximálne 7,5 % fenchônu a max. 10 % estragolu.
liečivé vlastnosti a účinnosť: karminatívum (tlmenie plynatosti), spazmolytikum (tlmenie a uvoľňovanie kŕčov žalúdka a čriev), stomachikum (podporenie tvorby žalúdočných štiav a chuti do jedla).
použitie: plody sa odporúčajú užívať pri ľahších tráviacich ťažkostiach, zvlášť u detí, tiež pri pocite plnosti, nadúvaní a ľahkých formách kŕčov žalúdočno-črevného traktu vo forme zapar u perorálne. Droga je zložkou karminatívnych, laxatívnych čajovín, tinktúr a kvapiek. Z plodov sa získava feniklová silica, ktorá sa používa na výrobu likérov, terapeuticky sa používa ako spazmolytikum, karminatívum a expektorans. V gastronómii sa feniklové plody používajú ako špecifické korenie pri príprave mäsitých jedál, rýb, pri ich úprave konzervovaním, údením, na prípravu omáčok, pečiva, cukroviniek a pri výrobe likérov.
toxicita: silica pôsobí dráždivo - môže vyvolať zápal čriev, rozširovať kapiláry a prekrvovať panvovú oblasť. Z tohto dôvodu je potrebné dodržať odporúčané dávkovanie (0,02 - 0,03 g jednorazovo).