Termínom čaj označujeme vodný výluh z rastlinných drog rozdrobených na predpísaný stupeň, často v zmesi. Medzi obľúbené fytoterapeutiká patria práve liečivé bylinkové čaje. Preto sú namieste odporúčania lekárnika na správnu prípravu, užívanie a uchovávanie liečivého čaju, aby táto doplnková terapia bola pre pacienta účinná.

Príprava

Spôsob prípravy čaju je dôležitý, aby sme získali výluh s čo najväčším množstvom účinných látok a s najnižším zastúpením nežiaducich látok. Ak nie je stanovené inak, základným spôsobom prípravy čaju je zápar. Rastlinná droga sa zaleje vriacou vodou a nechá sa 15 minút lúhovať. Všeobecne platí, že čím tenšie a mäkšie sú časti rastlinnej drogy, tým je čas lúhovania kratší, a naopak, čím hrubšie a tvrdšie sú časti rastlinnej drogy, tým je dlhší. Ak si pacient pri nachladnutí vyberie ako doplnkovú terapiu jemný kvet bazy, získa voňavý liečivý čaj už po troch minútach lúhovania. Ale pri liečbe urologických ochorení čajom z prasličky roľnej sa nám čas lúhovania predĺži na 10 minút, pretože má tvrdšie rastlinné časti.

Sú však aj prípady, keď treba použiť iný spôsob prípravy, ako je zápar. Niektoré rastlinné drogy treba lúhovať zdĺhavým spôsobom, ale aby sa nezničili účinné látky alebo aby sa do čaju neuvoľnili nežiaduce látky. V takom prípade odporučíme pacientovi na prípravu čaju maceráciu za studena. Rastlinná droga sa preleje studenou vodou (15 – 20 °C) a nechá sa stáť predpísaný čas (30 min až 12 hod.). Po precedení cez navlhčenú vatu získame macerát. Tento spôsob prípravy sa najčastejšie používa pri rastlinných drogách s obsahom slizov (pri ibišovom koreni, ľanovom semene a iných) a antraglykozidov (list seny).

Na vylúhovanie tvrdých častí rastlinných drog (koreňov, kôry) je najlepšie použiť metódu extrakcie, keď namočené časti rastliny varíme 30 minút. Takto získaný extrakt sa nazýva odvar. Pri varení sa odparí určitá časť vody, preto treba po precedení chýbajúce množstvo vody doplniť.

Upozornenie

Počas lúhovania by mal byť čaj vždy prikrytý, aby sa neznížil obsah niektorých prchavých účinných látok. Najmä pri príprave záparu z rastliny obsahujúcej silice (medovky lekárskej, levandule úzkolistej, šalvie lekárskej a i.) pokrievka zabráni jej vypareniu. Silica sa zráža znútra na pokrievke a kvapká späť do záparu.

Spôsob použitia a dávkovanie

Pripravený liečivý čaj sa pije zvyčajne vlažný, iba pri ochoreniach z nachladnutia horúci. Ak nie je stanovené inak, obvyklé dávkovanie liečivého čaju je 1 až 2 lyžičky (1,5 g) rastlinnej drogy na 1 šálku vody (200 ml).

Uchovávanie

Bylinkové liečivé čaje nie sú veľmi stále, preto nie je vhodné pripravovať ich do zásoby na dlhší čas. Vždy sa pripravuje dávka len na jeden deň. Skladuje sa v chladničke a časť na pitie sa zohreje; pri pití čaju v malých dávkach počas celého dňa je vhodnejšie uchovávať čaj v termoske.

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby