Ovocnolevanduľová zmrzlina – 2 žĺtky a 2 lyžice kryštálového cukru vyšľaháme so hustej peny, pridáme 100 g salka (konzervované sladené mlieko), 100 ml smotany na varenie, 400 g kyslej smotany, lyžicu čerstvých levanduľových kvetov, premiešame;
z 2 bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do žĺtkovej zmesi;
8 lyžíc zmesi prelejeme do inej misky, pridáme 150 g malín (alebo černíc, jahôd), vidličkou ich nahrubo roztlačíme a premiešame;
obe zmesi spojíme a premiešame vidličkou, ale tak, aby ostali pásy farebné i biele; zmes dáme na niekoľko hodín do mrazničky;
pred servírovaním necháme zmrzlinu pri izbovej teplote 10 – 15 minút povoliť;
zmes môžeme naliať aj do nanukových foriem a nechať v nich zmraziť.
Recept z LR 3/2020