Schisandra chinensis (Turcz.) Baill., Schisandraceae

Iné názvy: klanopraška čínska (čes.), chinese magnolia vine (angl.), limonenbaum, chinabeere (nem.)

Schizandra čínska je jednou z 50 základných rastlín tradičnej čínskej medicíny, v čínskom liekopise sa uvádza ako všeliek. Pôvodne sa vyskytovala v krajinách Ďalekého východu, Číne, Kórei, Japonsku, dnes ju možno pestovať aj v našich klimatických podmienkach.

Charakteristika: Schizandra je trváca, opadavá, popínavá (lianovitá) rastlina s drevnatými, navzájom pospletanými stonkami príjemnej vône. Kvety sú krémovobiele, vonné, listy svetlozelené, neskôr žltnú, na jeseň opadávajú. Dorastá do výšky 10 až 15 metrov. Drogou je plod (fructus), semeno (semen), príp. vňať (herba). Plody sú bobule s priemerom približne 1 cm, šarlátovočervenej farby, rastúce v strapcoch. Kvitne od mája do júna, plody dozrievajú na jeseň.

Pestovanie: Rastlina sa rozmnožuje predovšetkým koreňovými výhonkami – materská rastlina ich tvorí v početnom množstve. Sadenice treba umiestniť v rade s odstupom aspoň 1 meter. Koreňový systém je plytký, preto sú najvhodnejšie pôdy s množstvom vlahy a tiež pravidelné zalievanie a hnojenie. Schizandra obľubuje slnečné stanovištia, ale korene je vhodné tieniť. Je to liana, preto pre rast vyžaduje oporu, po ktorej sa môže pnúť. Hoci rastlina znesie i silné mrazy (-35 °C), je dobré ju na zimu prikryť (napr. slamou).

V prvých rokoch je pre ňu typický pomalý rast, tretím rokom sa rast zrýchľuje. Po 3 – 4 rokoch sa objavia krémovo-biele až ružovkasté kvety, v ďalších rokoch i plody.

Obsahové látky: Zrelé plody obsahujú sliz, organické kyseliny (kyselina jablčná, citrónová, vínna, askorbová a i.), sacharidy, flavonoidy. Olej obsahuje steroly, tokoferoly, minerály (draslík, vápnik, síra, horčík, sodík). Plody sú bohaté na obsah kyseliny askorbovej. Adaptogénne zložky – lignány – schizandrín A, schizandrol A, wuweizichun A, deoxyschizandrín, gomisíny A, N sú prítomné najmä v semenách a plodoch, v listoch sú prítomné v podstatne menšom množstve. Na medicínske účely možno použiť všetky časti rastliny, vrátane koreňov, najviac sa však využívajú plody.

Účinky a uplatnenie: Droga znižuje pocit únavy, urýchľuje rekonvalescenciu a hojenie rán (granuláciu), stimuluje fyzický aj duševný výkon (neurotonikum). Tlmivým účinkom pôsobí na depresie pri strese a vyčerpaní. Podieľa sa na regenerácii a ochrane pečene, zlepšuje obranyschopnosť organizmu, používa sa ako prevencia infekcií horných dýchacích ciest či chrípky. Vyznačuje sa tiež antimikrobiálnym, protiplesňovým a protirakovinovým pôsobením, znižuje riziko výskytu civilizačných chorôb. Droga stimuluje krvný obeh, zlepšuje vlastnosti krvi. Má mierne antitusické účinky (tlmí kašeľ). Potláča žalúdočné ulcerácie spôsobené stresom, znižuje sekréciu žalúdočnej kyseliny. Má pozitívne účinky na oxidáciu v mozgu, svaloch a v pečeni, je silným antioxidantom. Urýchľuje metabolizmus lipidov, znižuje hladinu cholesterolu, a tým spomaľuje rozvoj aterosklerózy. Je miernym afrodiziakom, zvyšuje ostrosť zraku za šera. Používa sa tiež pri cukrovke, ženských chorobách, klimaktériu, zvyšuje krvný tlak, odstraňuje dýchavičnosť, palpitáciu (búšenie srdca).

Dávkovanie: Odporučená denná dávka pre dospelého človeka je 1,5 až 6 g sušeného plodu (100 mg extraktu). Stimulačný efekt po užití 1 g prášku zo sušených semien sa dostaví po 40 minútach a trvá približne 6 hodín.

Nežiaduce účinky: Sú spojené predovšetkým s prekročením dávky. Môže sa objaviť nechutenstvo, bolesti žalúdka, pálenie záhy, alergia vo forme výsevu na pokožke. Pri predávkovaní hrozí nespavosť, dýchavičnosť, nervozita.

Kontraindikácie: Rastlina je nevhodná pre osoby s vysokým krvným tlakom (hypertenzia), arytmiou, epilepsiou či poruchami spánku. Neodporúča sa podávať tehotným ženám pre riziko navodenia sťahov maternice. Nevhodné tiež pri dojčení a pre deti do 3 rokov.

Interakcie: Doposiaľ nie sú známe.

Domáce recepty:

  • Schizandra v cukre alebo mede: Zrelé, očistené, vodou prepláchnuté plody navrstvíme cukrom alebo medom – na 1 kg plodov potrebujeme 0,5 kg cukru/medu. Zmes premiešame, necháme odstáť, plníme do pohárov, uzavrieme viečkom. Skladujeme v chlade.
  • Prírodná šťava: Zrelé umyté plody mierne zahrejeme, oddelíme semená (oddelíme šťavu). Šťavu prelejeme do malých pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme 5 – 10 minút pri teplote 80 °C. Možno použiť na prípravu čaju alebo dochutenie iných nápojov.
  • Tinktúra: Rozdrvené semená zalejeme koncentrovaným, čistým, minimálne 40% alkoholom (na 1 diel semien 5 – 10 dielov alkoholu). Prelejeme do fliaš, uzavrieme.

Tradičná čínska medicína prirovnáva chuť plodov k piatim chutiam (wu – wei – zi). Chute vraj zodpovedajú piatim orgánom ľudského tela: kyslá – pečeň, horká – srdce, sladká – slezina, pálivá – pľúca, slaná – obličky. Zodpovedajú však aj piatim elementom: trpká – drevo, horká – oheň, sladká – zem, ostrá – kov, slaná – voda. V tejto medicíne sa schizandra využívala predovšetkým ako tonikum a stimulans a na zmiernenie a liečbu chorôb vyvolaných nerovnováhou jin – jang. Dnes sa používa najmä v Rusku a Číne.

PharmDr. L. Halušková


You-Tube kanál Herby

Kanál Herby