V minulosti sa pestoval takmer v každej záhrade, pretože sa považoval za kvet lásky a vernosti. Čerstvé výhonky vo forme pripnutého pierka bývajú odpradávna slávnostným znakom svadobčanov. Rozmarín bol obľúbenou bylinkou našich babičiek, ktoré ho používali ako koreninu a liečivú rastlinu. Svojou typickou vôňou, liečivými vlastnosťami a využitím v kuchyni sa aj dnes teší veľkej obľube.
Rozmarín lekársky - rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je vždyzelený husto rozkonárený poloker s typickou gáfrovo-korenistou vôňou. Patrí medzi trvalky z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae) s výškou od 10 do 150 cm. Pochádza zo Stredomoria a v strednej Európe sa začal pestovať na prelome 15. storočia. Jeho pomenovanie má pôvod v latinských slovách ros a marinus, čo v preklade znamená morská rosa.
Hlavnou účinnou látkou čeľade hluchavkovitých sú silice. V rozmaríne ich je okolo 2,5 % s viacerými zložkami ako borneol a cineol, ktoré majú dezinfekčný účinok. Prítomné sú aj triesloviny, horčiny a saponíny. Obsahuje aj veľa dôležitých látok ako vitamíny A, B a C, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, železo, vápnik, horčík, draslík, selén, mangán a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Rastliny vytvárajú trsy stoniek, na ktorých rastú kožovité, zvrchu bielo plstnaté listy podobné ihličiu. Z úžľabia listov, nakopené do vidlíc, vyrastajú malé ružové až modrofialové kvety, ktoré majú dve tyčinky. Plodom sú tvrdky. Rozmarín kvitne od júna do augusta, niekedy aj druhýkrát začiatkom jesene. Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň a miesta chránené pred vetrom.
MVDr. E. Holotová1, Mgr. R. Eckerová2, prof. MVDr. M. Ondrašovič, CSc.1, prof. RNDr. M. Toropila, CSc.2, MVDr. D. Toropilová, PhD.2
1Ústav hygieny zvierat a životného prostredia, 2Ústav biológie, zoológie a rádiobiológie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice
(Ukážka)