Horec žltý (Hořec žlutý), Gentiana lutea L., Horcovité, Gentianaceae
Opis: Trváca bylina s hrubým, dlhým koreňom horkej chuti a prízemnou ružicou elipsovitých listov. Dorastá do výšky až 140 cm. Má priamu stonku s protistojnými, elipsovitými listami a veľké, žlté kvety. Plod je tobolka s okrídleným semenom. Dosahuje vek až cez 60 rokov. Kvitne od júna do augusta.
Výskyt: Jeho pôvod je z východných Karpát a dnes je rozšírený v horských častiach celej Európy. U nás je chránený a na liečebné účely sa pestuje.
Zber a úprava: Zbiera sa koreň rastliny (Radix gentianae). Zber sa robí vo veku 4-5 rokov rastliny v čase kvitnutia. Po dôkladnom umytí v studenej vode sa suší najlepšie umele pri teplote do 40 oC.
Obsahové látky: Obsahuje glykozidné horčiny, alkaloid gencianín, xantóny, cukry a iné látky. Použitie: Používa sa na povzbudenie tvorby žalúdočných štiav. Fyziologicky aktívne látky majú horkú chuť a reflektoricky stimulujú sekretoricko-motorickú funkciu žalúdočno-črevného traktu. Sú vhodné najmä pri chronických poruchách sekretorickej funkcie žalúdočno-črevného traktu. Pokusmi na zvieratách je dokázané, že preparáty z horca žltého zvyšujú tónus a kontrabilitu tenkého čreva.
Dávkovanie: