Mnohí z nás určite radi používajú najrôznejšie vône. Nie všetky sú však rovnaké a záleží na podieli tzv. parfumovej kompozície – pomer vody, alkoholu a vonných látok. Podľa rozdielneho zastúpenia týchto zložiek poznáme najčastejšie sa vyskytujúce 4 druhy vôní, ktorých skratky pochádzajú z francúzskych slov:
- Parfum (P) – je najintenzívnejšou a najdrahšou formou, podiel vonnej zmesi je 15 – 40 %,
- Eau de Parfum (EdP) – parfumovaná voda, podiel vonných látok je 8 – 15 %,
- Eau de Toilette (EdT) – toaletná voda, koncentrácia aromatických zložiek je 4 – 8 %,
- Eau de Cologne (EdC) – kolínska voda, ide o jemnú a ľahkú vôňu s obsahom vonných látok 3 – 5 %.
Zmesi vonných látok predstavujú to pravé srdce každej vône a ich jednotlivé zložky sú starostlivo vyberané tak, aby sa navzájom nielen dopĺňali, ale zároveň, aby sa uvoľňovali postupne. Tieto zložky môžu byť najrozmanitejšieho pôvodu. Aby sme teda mohli zostať zahalení v závoji vôní čo najdlhšie, bývajú jednotlivé zložky vône usporiadané formou tzv. olfaktorickej pyramídy.
Tvorí ju hlava (vrchné tóny), srdce (stredné tóny) a základ (nízke tóny). Hlava parfumu je to prvé, čo zacítime. Tvorcovia kladú na vrchné tóny veľký dôraz, pretože práve tie pútajú našu pozornosť a vytvárajú náš prvý dojem z vône. Hlavu tvoria predovšetkým ľahké molekuly látok, ktoré sa veľmi rýchlo odparujú a po pár minútach (približne 15 minút) sa úplne vytratia. Veľmi často sú tu prítomné jemné a ľahké kvetinové či svieže citrusové tóny.
Srdce parfumu prichádza na rad po odznení hlavy. Tieto tóny sa uvoľňujú postupne, spoločne s nízkymi tónmi základu. Srdce udáva charakter danej vône a vydrží voňať aj niekoľko hodín.
Základ vonia zo všetkých troch častí vône najdlhšie. Použité zložky sú usporiadané tak, aby boli vo vzájomnej harmónii s ostatnými časťami vône. Dodávajú danej vôni hĺbku a výdrž. V niektorých vôňach sú použité tzv. fixátory, ktoré dokážu výdrž vonných látok až zdvojnásobiť. V základe vône sa najčastejšie objavujú napr. vanilka, ambra, santalové a cédrové drevo.
Ako sme už spomenuli, pôvod aromatických zložiek parfumov môže byť skutočne „neskutočný“. V súčasnosti sa samozrejme väčšina vonných látok pripravuje synteticky a z rôznych dôvodov. Najčastejšie preto, lebo jej prirodzený zdroj je buď vyčerpaný, alebo takmer vyčerpaný. Keď však človek niekedy pátra, z akého prirodzeného (prapôvodného) zdroja konkrétna zložka vône, resp. jej tón pochádza, môže byť skutočne prekvapený, ba niekedy aj zhrozený. Sú to v prevažnej väčšine práve najdrahšie a najcennejšie parfumy, ktorých vonné kompozície často tvoria zložky, pri ktorých možno lepšie zostať v blahej nevedomosti a len si užívať ich nádhernú, podmanivú vôňu a charakter.
A tu by sme vás, milí čitatelia, radi zoznámili s niektorými z „tajomne znejúcich prísad“ a s ich prirodzenými zdrojmi, ktoré majú svoje miesto nielen v rastlinnej ríši. Tieto voňavé ingrediencie sa na obaloch parfumov väčšinou uvádzajú po anglicky, a tak sa pokúsime osvetliť význam niektorých z nich.
Amber, ambergris, ambroxan – predovšetkým s prvými dvoma (sú prírodného pôvodu) názvami sa najčastejšie stretneme pri tých najluxusnejších parfumoch, pretože ide o skutočne veľmi vzácne suroviny. Ich pôvod však zostáva stále aspoň jemne opradený istým tajomstvom. Názov „amber“ môže byť vyslovene zavádzajúci, pretože doslovný preklad tohto anglického slova je „jantár“.
Amber (jantár, jantar) – je vo svojej podstate fosilizovaná živica stromov, najznámejšie druhy jantáru pochádzajú z oblasti Baltského mora, Afriky a oboch Amerík. Zdrojom tzv. baltického jantáru sú stromy čeľade Sciadopityaceae Luerss., napr. Sciadopitys verticillata (Thunb.) Siebold & Zucc. (dáždnikovec praslenovitý, pajehličník přeslenatý). Ide o vždyzelené stromy, ktoré sú blízkymi príbuznými našich borovíc. Sciadopitys verticillata môže dorastať do výšky až 40 m a jeho kmeň vo výške približne 1,5 m od zeme dosahuje hrúbku až 3 m. Druhy jantáru získavané z Afriky a Ameriky sú späté s rodom Hymenaea L. sp. z čeľade Fabaceae. Ide o stromy rastúce predovšetkým v oblasti rieky Amazon v Brazílii a v tropickej Amerike...
PharmDr. V. Forman, PhD.