Liečivé rastliny | Léčivé rostliny - časopis z Herby

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania | články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Home Liečivé rastliny 2010 1/2010 Prírodné prostriedky na chudokrvnosť

Prírodné prostriedky na chudokrvnosť

E-mail Tlačiť PDF

Ste bledí, často unavení a malátni, bolieva vás hlava či trpíte nechutenstvom? Môže ísť o anémiu z nedostatku železa či vitamínu B12. Popri klasickej liečbe môžeme na chudokrvnosť vyskúšať aj osvedčené ľudové recepty.

BYLINNÝ ČAJ NA CHUDOKRVNOSŤ
Potrebujeme: 20g ľubovníka bodkovaného, po 10g ostružín a žihľavy, 3/4l vody
Ako na to: Byliny dobre rozdrvíme, premiešame a nasypeme do nádoby. Uvaríme predtým zmrazenú vodu. Vriacou vodou zalejeme byliny a necháme lúhovať asi 10 minút. Potom scedíme a pijeme teplé po šálke 3-4x denne.

PALINOVÁ KÚRA
Najcennejšou bylinkou v ľudovom liečiteľstve pri chudokrvnosti je palina pravá. Tinktúra z nej sa užíva v malých dávkach – 1 kvapku v lyžičke vody približne tri týždne ráno na lačný žalúdok. Potom je potrebné urobiť dvojtýždňovú pauzu a zasa nasledujúce tri týždne užívať, pokiaľ sa stav neupraví.
Potrebujeme: Väčšie množstvo paliny – najlepšie je čerstvá, v krajnom prípade použijeme sušenú. Kvalitný 40% alkohol, najvhodnejšia je ražnovica.
Ako na to: V prípade sušenej byliny ju nasypeme asi do 1/2 pripravenej nádoby a zalejeme alkoholom. Pri čerstvej naplníme nádobu až povrch a tiež zalejeme. Necháme dobre uzavreté tri týždne lúhovať na suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote. Každý deň fľašou poriadne potrasieme. Po troch týždňoch scedíme.

VAJEČNÝ POSILŇUJÚCI NÁPOJ
Okrem chudokrvnosti je výborný aj na celkové posilnenie organizmu. Obsahuje totiž veľa vitamínu B12, ktorý je pri chudokrvnosti často nedostatkový.
Potrebujeme: Jeden surový žĺtok najlepšie z čerstvých vajec a výbehového chovu v biokvalite, tekutý med - najlepšie lesný, mlieko a vanilka.
Ako na to: Žĺtok vymiešame s polievkovovu lyžicou medu a zalejeme zohriatym mliekom. Prichutíme vanilkou.

„JABLKOVÝ JEŽKO“
Tento prastarý ľudový recept údajne pomáhal doplniť organizmu chýbajúce železo pri anémii alebo veľkej strate krvi.
Ako na to: Očistené (teda vydezinfikované) železné klince sa napichali do jablka. Po niekoľkých hodinách sa vybrali a jablko sa zjedlo. Odporúčaná dávka bola jedno až dve jablká denne.

OBILNÉ KLÍČKY
Vysoký obsah železa nájdeme v obilných klíčkoch, najmä pšeničných. Každý deň zjedzme ráno najmä čerstvé klíčky – dajme si ich do jogurtu či obilnej kaše. Vhodné sú tiež pšeničné klíčky sušené (dostať ich v obchodoch so zdravou výživou).

TEKVICOVÝ OLEJ
Obsahuje zinok, ktorý podporuje liečbu anémie. Tekvicový olej pridávame do hotových jedál, najmä šalátov.

ŠŤAVA Z ČERVENEJ REPY
Táto kúra zmierni alebo zneutralizuje v organizme kyslé prostredie, ktoré mu uberá potrebné minerály a stopové prvky vrátane železa. Navyše samotná červená alebo čierna repa sú veľmi bohaté na železo.
Ako na to: Na deň je potrebné odšťaviť približne 330 až 350ml čerstvej šťavy z červenej repy. Počas kúry nesmieme nič iné piť ani jesť a šťavu prijímať postupne v priebehu dňa po 2-3 lyžičkách. Skúsime užívať 1-3 dni za sebou. Šťava sa môže podávať aj priebežne v rámci prevencie chudokrvnosti.

ĎALŠIE TIPY NA ÚPRAVU STRAVY:

  • Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na bielkoviny, vitamíny, železo a tiež produkty podporujúce krvotvorbu, ako pečeň, vajcia, červené mäso, varená fazuľa, hrach, šošovica, červené bobuľovité ovocie, červená a čierna repa, petržlenová vňať, listová zelenina, otruby, orechy, semená, tekvicové semiačka, hrozienka, otruby, sušené marhule a slivky, červená repa, mandle a pivné kvasnice
  • Najbohatším potravinovým zdrojom železa je aj melasa (dostať ju v obchodoch so zdravou výživou), ktorú môžeme používať namiesto cukru do nápojov i jedál.
  • Pred každým jedlom vypite aspoň deci čerstvej šťavy z ovocia alebo zeleniny, nakoľko zlepšuje schopnosť vstrebávania železa.
  • Vynikajúcim zdrojom je aj šťava zo žihľavových listov.
  • V kuchyni používajte čo najviac byliniek – či už vo forme korenia do jedál alebo vo forme bylinkových čajov, nakoľko vylepšujú skladbu krvi a zároveň celkovo posilňujú organizmus.
 
Reklamný prúžok

Herba na FacebookuShopHerba

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Anketa

V súčasnej dobe žiadne ankety k dispozícii

Obrázok Herby pre Vás

herba-60.jpg