Liečivé rastliny | Léčivé rostliny - časopis z Herby

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania | články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Home Liečivé rastliny 2005 1/2005 Orech kráľovský

Orech kráľovský

E-mail Tlačiť PDF

Botanické meno orecha je odvodené od latinských slov: Jupiter – najvyšší rímsky boh, glans – žaluď – každý plod podobný žaluďu, regia – kráľovský. Pravlasťou orechov sú oblasti západného Stredomoria, západná Ázia smerom k Afganistanu až po západnú oblasť Číny. V Ríme a Grécku boli orechy známe v 2. – 1. storočí pred n. l. Do ostatnej Európy ich zaniesli a rozšírili rímske légie. U nás sa orechy pestujú v okresoch južného a západného Slovenska, najviac spomínaný orech kráľovský. Poznáme však niekoľko rodov orechov a až 150 kultúr či odrôd. Tieto sa líšia vzhľadom stromu, koruny, časom kvitnutia, formou a kvalitou plodov.

Orech je obyčajne mohuný strom, dorastajúci do výšky 25 – 30 m, šírka koruny dosahuje 15 aj viac metrov. Kôra stromu je sivá, pri mladých hladká, neskôr drsná. Listy sú nepárno perovito zložené, veľké, celisvookrajové. Samičie kvety tvoria 10 – 15 cm dlhé, zelené jahňady. Majú 6 – 30 tyčiniek. Peľ rozširuje vietor – teda orech je anemofilný. Plod je zelená, černejúca kôstkovica (orech). Dozrieva v septembri až októbri. Orechy sa obíjajú dlhými palicami, latami a pod. Popadané orechy sa pri zbere očistia od oplodia. Oplodie sa rýchle suší, je dobrou surovinou pre medicinálne a priemyselné využitie na technické účely. Usušené oplodia sa uskladňujú na suchom mieste. Obraté a pozbierané orechy sa po očistení sušia. Najlepšie zakonzervované sú dobre usušené plody, ktoré v takomto stave vydržia 1 – 2 roky. Podobne možno konzervovať semená: uložíme ich do zaváracích pohárov a 5 až 10 minút ich pri vare sterilizujeme. Orech je veľmi hodnotné ovocie. Obsahuje mnohé látky potrebné pre výživu aj pre zdravie človeka (viď tabuľku).

Obsahové látky

List obsahuje 2,5?% trieslovín elagotanínového typu, vitamín C, silicu zelenohnedej farby, prí­jemnej vône, juglón – ten sa nachádza v listoch, ale tiež v koreňoch a v zelenej dužine oplodia. Junglón je šedohnedé farbivo a patrí do skupiny chinónov. Tieto látky sa vyskytujú najmä v rastlinách a doteraz sa ich izolovalo vyše 120 z rastlín plesní, baktérií. Najznámejšie sú alkanín, plumbagín, eleuterín. K nim patrí aj vitamín E. Tieto látky sa vyskytujú najmä v rastlinách čeľade Junglandaceae. Obsahové látky sú dôležité rovnako ako v potravinách (viď tabuľku) a nebudeme sa o nich rozširovať. Zdôrazníme však, že orechy sú veľmi hodnotné plody, výdatná potravina, ale aj obľúbené liečivo nielen v ľudovom liečiteľstve, ale tiež v modernej medicíne a vo farmácii sa používajú na prípravu liekov.

Použitie v medicíne uvedieme len heslovite:

  • vnútorné použitie:
    • poruchy trávenia, nechuť do jedenia, hnačkové choroby, katary čriev. Pripravuje sa zápar z listov.
  • vonkajšie použitie:
    • účinok adstringentný (sťahujúci): potenie, rôzne vyrážky, protiplesňový účinok – plesne medzi prstami na nohách – kúpele,
    • antibakteriálny účinok – výplachy dutiny ústnej pri ochoreniach zubov a ďasien,
    • prísada do kúpeľov – osviežujúce s vhodnými prísadami, pri kožných ochoreniach,
    • kozmetika – akné, vyrážky, farbenie vlasov.
  • Použitie orechov – plodov:
    • nedozreté sa využívajú ako potravina, v konzervárenskom priemysle, liehovarníctve, pri výrobe kompótov, kandizovaného ovocia, zaváranín,
    • zrelé orechy sa často používajú v kuchyni, do trvanlivého pečiva, ako prísada do rôznych diétnych jedál, najmä posilňujúcich.

V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce a cievny systém. Dodnes nie je presne objasnené, ktoré látky sú zodpovedné za kardioprotektívny účinok orechov. Orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré vhodne pôsobia na hodnoty tukov v krvi a snáď má pravidelná konzumácia orechov priamy kardioprotektívny efekt, pretože väčšina orechov obsahuje arginín.

Arginín je aminokyselina vyskytujúca sa v bielkovinách rastlín. Pre človeka nie je esenciálna. Jej účinok: je prekurzorom NO – oxidu dusného, ktorý dilatuje (rozširuje) cievy a spomaľuje agregáciu krvných doštičiek. K ostatným obsaho­vým látkam, ktorým možno pripísať tento účinok patria: horčík, draslík, kyselina listová, proteíny, vlák­niny a pod. Mnohé z nich sa nachádzajú v orechoch. Táto domnienka sa potvrdila aj výsledkom štúdie NURSES HEALTH STUDY, ktorá prebehla v USA pokusne za účasti 86?016 zdravotných sestier, ktoré niekoľko rokov konzumovali orechy v pravidelných intervaloch a dávkach… Pri vyhodnotení tejto štúdie sa zistil kardioprotektívny účinok orechov.

RNDr. L. Súkeník

 
Reklamný prúžok

Herba na FacebookuShopHerba

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Obrázok Herby pre Vás

herba-0026.jpg
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Anketa

V súčasnej dobe žiadne ankety k dispozícii