Pozor zmena!  Kurz sa uskutoční 28. 9. 2013

Kurz:  Zdravá výživa a príprava zdravých pokrmov v súlade s prírodou

Miesto konania:                SZU, Limbová 12, 833 03 Bratislava

Prednášajúci:                     Ing. Jaroslav Pížl – známy odborník na zdravú výživu

Termín konania:                14. septembra 2013 (sobota) , začiatok:  9,00 hod

Škola zdravia - kurz Liečivých rastlín

Harmonogram kurzu:         3 hodiny prednášky, 3 hodiny - praktická príprava zdravých  pokrmov ( á 45 minút)

Cena kurzu:  30 EUR (vrátane malého občerstvenia a surovín na prípravu pokrmov)

Prihlásiť sa môžete na adrese:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Zameranie kurzu:oboznámenie sa s obsahom všetkých živín v plodinách nevyhnutných pre zachovanie zdravia a ich praktickým využitím

I. Prednášky – okruhy tém:

  • Tri piliere nášho zdravia:   duševný, duchovný princíp, pohyb,  strava

Princípy:

  • vplyv našich predkov na náš terajší život a zdravie,
  • účelné využitie základných makroživín – bielkovín, sacharidov, tukov,
  • účelné využitie mikroživín – vitamínov, stopových prvkov, biologicky aktívnych látok,
    • koenzýmy enzýmov,
    • synergia – keď málo má silný účinok,
  • enzýmy – živá strava život dáva
    • enzymatický základ života,
    • externé enzýmy šetria naše zdravie a predlžujú život,
    • varenie bez varenia,
  • surová strava – maximálne využitie liečivej sily:
    • sušené rastliny – využívame len fyziologicky účinné látky v nich prítomné v danom stave (ak nie sú fermentované),
  • pri konzumovaní „živých” rastlín (aj keď sa nepovažujú za typicky liečivé) v nich vyprovokujeme tvorbu ďalších vysokoúčinných obranných látok, ktoré majú potenciál pomôcť aj pri ťažkých chorobách alebo pri ich prevencii
    • naše telo obsahuje 65  ? 75 % vody ,  prevažná časť biochemických reakcií nášho metabolizmu sa deje vo veľmi  zriedenom vodnom prostredí,
    • pH prostredie a naše zdravie,
    • bez vody nie je detoxikácia, bez detoxikácie nie je život.

II.  Praktický kurz zdravej prípravy jedla

Praktická výuka ako v kuchyni nepokaziť to, čo príroda pripravila. Naučíme sa využívať v plnej miere produkty zo záhrady, aj z voľnej prírody.

Tematické okruhy praktického cvičenia spojeného s ochutnávkou:

  • varenie bez varenia,
  • oživené jedlá,
  • tradičné jedlá zdravšie,
  • šalátové jedlá na každý deň,
  • zdravé nápoje rýchlo a lacno.