Ostružina malinováRubus idaeus L.česky: maliník obecný
anglicky: Raspberry
nemecky: Himbeere
rusky:

Opis: pichľavý 1,0 - 1,5m vysoký ker vyrastajúci z kore­ňových výhonkov, ktoré sa vyvinú v priame oblé, v mla­dosti oinovatené stonky. Stonka je pokrytá riedkymi mäkkými ostňami. List je nepárno perovito zložený s 2 - 3 jarmami; na vrchnej strane holý, na spodnej strane husto pokrytý jednobunkovými krycími trichómami, bielo plstnatý (rozlišovací znak od krížencov a ostatných druhov). Koncový lístok je vajcovitý až podlhovastý, so srdcovitou bázou, krátko končistý. Prílistky sú niťovité, brvité. Kvety sú usporiadané v súkvetí tvoreným vrcho­lovými alebo pazušnými strapcami. Kvety sú v priemere 10mm veľké, listenaté, nie sú pokryté žliazkami. Kališné lístky sú plstnaté, kopijovité. Korunné lupienky sú biele, vzpriamené a úzke. Kvitnú v júni až júli, sú medonosné. Plodstvo tvoria jednosemenné červené (zriedkavo oran­žové a žltobiele) kôstkovičky zrastené s kvetným lôž­kom, z ktorého po dozretí opadajú. V prírode rastie veľa druhov a ich krížencov, premenlivý druh. Rozšírenie a Výskyt: submediteránny-boreo-cirkumplórny druh pôvodný v horských oblastiach Európy a Ázie. Rozšírený je od nížin do hôr, na mierne vlhkých a kyslejších pôdach. Rastie na rúbaniskách, svetlých húštinách, na okrajoch lesov, po­zdĺž lesných ciest.

Možností získania: zberom z prírodných pod­mienok a z pestovateľských plôch, najčas­tejšie z ovocných plantáží a záhrad, vo via­cerých odrodách (Mailing Jeweľ, Mailing Joy', Admirál', Autumn Bliss' a i.). Dropa: usušený malinový list - Rubi idaei folium. Pomer zosušenia je 5 : 1. Predmetom zberu sú aj čer­stvé plody - Rubi idaei fructus, z ktorých sa pripravuje osviežujúci sirup - Rubi idaei sirupus.

Obsahové látky: v listoch sú triesloviny gólového a elagového typu, flavonoidy, minerálne látky, vitamín C. Plody obsahujú organické kyseliny (kyselina citrónová, izocitrónová, jablčná, vínna, mravčia, askorbová), flavonoidy, minerálne látky, sacharidy (do 7%), antokyánový glyko-zid (kyanidín), provitamín A a vitamíny komplexu B, pek­tín, sliz a inozitol.

Liečivé vlastnosti a účinnosť: triesloviny v listoch pôsobia mierne stahujuco (adstringens) a za spolupôsobenia flavonoidov zmierňujú podráždenie slizníc a uvoľňujú kŕče hladkého svalstva čriev a maternice (spazmoly­tikum s tonizujúcim účinkom). Účinné látky v plodoch pôsobia potopudne (diaforetikum), tiež na zníženie ho­rúčky (antipyretikum). Obsah vitamínov v čerstvých plo­doch je možné zužitkovať pri hypovitaminóze (vitamíni-ferum). Ďalšie sprievodné látky dotvárajúce vynikajúcu, lahodnú chuť predurčujú využitie plodov ako korigens chuti a vône.

Použitie: na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny, vo forme obkladov pri chronických kožných ochoreniach. Tvorí zložku dietetických nápojov. Vo viacerých čajovinách je pomocnou drogou, doplňujúcou objem bylinnej čajovi-novej zmesi. Býva zložkou rôznych čajovinových zmesí so špecifickým účinkom (detská, diuretická, žalúdočná) alebo bez špecifickej indikácie. Extrakty z malinového listu sa používajú v potravinárskom priemysle na výro­bu osviežujúcich nealkoholických nápojov. Plody sa v ľu­dovom liečiteľstve užívajú pri horúčkových ochoreniach. Z čerstvých plodov je možné získať až 80% osviežujúcej, vitaminózne a energeticky hodnotnej šťavy. Mimote-rapeutické použitie plodov je najčastejšie v čerstvom i mrazenom stave, tiež vo forme sirupov, odvarov, ale i lekvárov, tiež ako základ likérov a alkoholických nápo­jov a pod.

Toxicita: vedľajšie, resp. škodlivé účinky sa nezistili ani pri dlhodobom užívaní terapeutických dávok listovej dro­gy-

? Text a foto: Ing. M. Habán, PhD.