Mandľa obyčajná
Amygdalus communis L.
česky: mandloň obecná
anglicky: Almond
nemecky: Mandel
rusky: Миндаль

Opis: ker, častejšie strom, rastúci do výšky 6 - 8 m. Konáre sú lesklé, striebristo sivej farby. Listy sú opadave, krátko stopkaté, podlhovasto kopijovité, vrúbkovane pílkovité, holé. Kvety sa rozvíjajú pred vyrašením listov. Rastú po dvoch na brachyblastoch (skrátených konárikoch). Kvetná čiaška je zvonkovitá, kalich na okraji plstnatý. Korun­né lupienky sú ružové, neskôr blednúce, 20mm dlhé. Kvitnú od polovice marca do konca apríla. Oplodie je sivozelené, plstnaté, kožovité. Plodom je kôstkovica, oválne podlhovastá, 35 - 60 mm veľká, ploská. Seme­no je oválne zašpicatené s hnedou, vráskavou šupkou. Smená môžu byť sladké, jedlé (Amygdalus communis var. sativa Ludwig convar. dulcis Borkh.), horké, jedo­vaté (Amygdalus communis var. amara DC), jedlé, s krehkými kôstkami (Amygdalus communis var. fragilis/Borkh./ Focke). V teplých pahorkatinách rastie na Slovensku mandľa nízka (Amygdalus nana L.) - záko­nom chránený druh.

Rozšírenie a Výskyt: eurázijský druh, pôvodom zo západ­nej Ázie a severnej Afriky. Na Slovensku pestovaná v južných častiach, prevažne v záhradách, prípadne ovocných sadoch.

Možnosti získania: zberom z pestovateľských plôch. Pes­tuje sa hlavne v južnej Európe (Španielsko), západnej Ázii, južnej Afrike, južnej Austrálii. Droga: usušené zrelé mandľové semeno Amygdali semen, ktoré môže byť sladké (Amygdalis communis var. sativa) alebo horké (Amygdalus communis var. ama­ra). Pomer zosušenia je 4 : 1. Zo semien horkej varie­ty mandle obyčajnej sa lisovaním za studená získava čistený mandľový olej - Amygdalae oleum (syn. Oleum amygdalarum).

Obsahové látky: Semeno obsahuje olej (40   50%) zlože­ný z glycerolov kyseliny olejovej (asi 80%) a linolovej; bielkoviny (do 20%), sacharidy (5% horké a 10% slad­ké mandle), minerálne látky (fosfor, vápnik, železo), vitamíny (B2, B3). Horké mandle obsahujú glykozid amygdalín (2,5 - 4,0%), z ktorého sa enzymatickým štiepením uvoľňuje kyanovodík (asi 6%).

Liečivé Vlastnosti a účinnosť: obsahové látky drogy majú obmedzené terapeutické uplatnenie. Olej pôsobí hydrofóbne, a býva pomocnou zložkou liečiv (vehikulum) a na regeneráciu pokožky (dermatologikum).

Použitie: sladké mandle sa používajú ako lahôdka. Terapeutické uplatnenie vo forme expektoračnej emulzie je obmed­zené. Priemyselne sa používa olej získa­vaný iba z horkých mandlí, pričom vý­lisky sa macerujú s vodou, aby prebehla hydrolýza amygdalínu. Mandľový olej sa liečebne používa najmä v kozmetike - patrí medzi najdrahšie oleje. Destiláciou s vodou sa získava horkomandľová silica (obsahuje približ­ne 80% benzaldehydu a 2 - 4% kyanovodíka). Silica zbavená kyanovodíka sa používa ako aromatikum do potravinárskych a kozmetických prípravkov. Vodný destilát s neoddeľovanou silicou je horkomandľová voda - Amygdalae amarae aqua. Z tvrdého dreva sa vyrábajú kvalitné dýhy. Ako lahôdka sa používajú man­dle s osemením (hnedé) alebo ošúpané, čím sa dosia­hne zvýraznenie chuti. Konzumujú sa surové, tepelne spracované pražením alebo vo forme mlieka, tzv. Sirop d'Orgeat.

Toxicita: sladké mandle nie sú toxické. V prípade na­dmernej konzumácie môžu pôsobiť mierne preháňavo (laxatívne). Horké mandle sú toxické. Jedna horká mandľa obsahuje približne 1 mg kyanovodíka. Smrteľ­nou dávkou pre dieťa môže byť už 5 horkých mandlí, pre dospelého človeka desaťnásobné množstvo (50 -  60 kusov).