Slovensky: Čakanka obyčajná
Latinsky: Cichorium intybus
Česky: Čekanka obecná
Anglicky: Chicory, Succory
Nemecky: Gemeine Wegwarte, Zichorie
Rusky: Цикорий обыкновенный

Francúzsky: Chicorée sauvage

Španielsky: Xicoira
Taliansky: Cicoria
Poľsky: Cykoria podróźnik
Maďarsky: Mezei katáng

Čeľaď:  astrovité (Asteraceae)

Pochádza zo Stredomoria. Poznali ju už v dobe Antiky, kedy sa konzumovala ako šalátová zelenina s liečivými účinkami. V Egypte ju považovali za výnimočnú šalátovú zeleninu a v lekárstve sa jej kvety a plody používali ako všeliek. V starovekých kultúrach Východu patrila čakanka medzi magické rastliny, ktoré pri správnom použití nosili krásu a obľubu.

Opis: Trváca bylina, 30-150 cm vysoká, mlieko roniaca rastlina s hrubým podzemkom. Má vretenovitý koreň, z ktorého vyrastá najskôr ružica prízemných listov a neskôr až meter vysoká, rozkonárená, viac menej chlpatá byľ so sediacimi listami. Jasno modré úbory kvetov. Obsahuje mliečnu šťavu. Kvitne od júla do septembra.

Droga: Radix, Herba, Flos cichorii (Cichorii intybi). Bez pachu, horkej chuti.

Zber: Zbierame koreň, alebo i kvitnúcu vňať, prípadne iba kvety. Kvety by sa mali zbierať za slnečného počasia. Koreň sa zbiera na jeseň. Po zbere a umytí sa rozreže na asi 15 cm dlhé kúsky. Sušíme prirodzeným teplom, v tenkých vrstvách bez obracania.

Obsahové látky: Obsahuje cichoriín, glykozidické horčiny intybín, cholín, v koreni aj inulín, éterický olej, mastný olej, živicu, triesloviny, cukry a iné látky, v kvetoch ešte modrý antokyan.

Liečebné použitie: Liečivá i technická droga. Podporuje trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri nervovej únave z prepracovanosti, napomáha látkovej premene. Koreň sa uplatňuje pri liečbe cukrovky. Mladé čerstvé listy možno v domácnosti upotrebiť ako šalát.

 

 

 


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby