Liečivé rastliny | Léčivé rostliny - časopis z Herby

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania | články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Home HERBÁr Artičoka kardová, Artičoka zeleninová

Artičoka kardová, Artičoka zeleninová

E-mail Tlačiť PDF

Artičoka zeleninová, autor: M. Gajdošová, časopis Liečivé rastlinyArtičoka kardová
latinsky: Cynara cardunculus
česky: artyčok kardový

Artičoka zeleninová
Latinsky: Cynara scolymus
česky:Artyčok zeleninový
Nemecky: Artischocke
Anglicky: Artichoke
Rusky: Артишок
Francúzsky: Artichat commun
Španielsky: Alcachofa
Taliansky: Cariofo
Poľsky: Karczoch zwycajny
astrovité - Asteraceae


 

Opis: Artičoka je trváca bylina rastie do 180 cm výšky. Jestvuje viacero vyšľachtených odrôd. Je to strará kultúrna rastlina, ktorá sa používa už viac ako 3000 rokov ako zelenina a používa ju aj ľudové liečiteľstvo.

Na dužinatej kvetnej čiaške má hrubé škridlicovité zákrovné listene. Jedlý úbor má do 5 cm priemer. Kvety sú fialové, purpurové, modré alebo biele. Listy tvoria prízemnú ružicu alebo sú striedavo usporiadané, hlboko delené s ostnatými dielmi.

Artičoka kardová je divorastúca v Stredomorí a v teplejšom pásme Portugalska. Artičoka zeleninová a mnohé šľachtené druhy sa pestujú v Európe aj Amerike.

U nás sa artičoka pestuje zriedka. Môže sa pestovať v teplejších oblastiach ( je chúlostivá na mráz) v humusovej a suchej pôde v skleníku alebo parenisku. Sadí sa v marci hlboko do pôdy a na jeseň ju treba zahrnúť zemou, aby sa chránila pred zimnými mrazmi. Nechá sa rásť 5 rokov - zväčša kvitnú v 2 - 3. roku

Obsahové látky a účinky: hlavné obsahové látky artičoky sa nachádzajú v liste Cynarae (cardunculi) folium a v koreni - Cynarae (cardunculi) radix. Terapeuticky je však rovnako účinný tiež jedlý kvetný úbor artičoky. Hlavné obsahové látky predstavujú deriváty kyseliny kávovej, kyselina chlorogénová, kyselina neochlorogénová, kyselina 1,3-dikavolchinová, kyseliny kryptochlorogénová, kyselina 1,5-dikavolchinová (cynarín) a ďalšie. Z flavonoidov je prítomný apigenín-7-glukozid, apigenín -7-rutinozid, luteolín-7- glukozid (cynarozid), luteolín-7-rutinozid (skolymozid) a luteolín-7-rutinozyl-4-glukozid (cynaratriozid). Zo sterolov a triterpénov je β-sitosterol, taraxasterol a ich deriváty.

Dôležitou súčasťou sú horčiny, ktoré reprezentujú cynaropikrín, dehydrocynaropikrín a grosheimín. Ich množstvo je v priamo úmerné k sýtosti listovej zelene a rastlinných častí artičoky. Prítomný je aj inulín, vitamíny A a B. Ďalej sú to enzýmy, saponíny, polyíny, sliz, kumaríny, triesloviny, organické kyseliny a ďalšie.

Účinné zložky všetkých druhov artičoky pôsobia protektívne na normalizáciu fyziologických metabolických procesov, predovšetkým cez pečeňový parenchým. Horký cynarín povzbudzuje  vylučovanie tráviacich enzýmov, ale aj tvorbu žlče a zlepšuje jej odtok do dvanástnika. poklesne tiež hladina cholesterolu v krvi. Významne sa na tom podieľajú aj prítomné steroly a triperpény. Má to vplyv na predchádzanie arteriosklerózy alebo jej spomalenie.

Obsah enzýmov, trieslovín a slizu zvyšuje trávenie, najmä pri problémoch so zažívaním. Flavonoidy zvyšujú diurézu a  vylučovanie odpadových látok močom. Polysacharid inulín je dôležitý pre diabetikov, pretože sa pri metabolizme na fruktózu nezvyšuje potreba tvorby inzulínu. Diabetikom navodia v ústnej dutine pocit sladkosti (prítomné soli kyseliny chlorogénovej a cynarín pôsobením na senzitívne vlákna chuťových kanálikov), a tak nemusia používať sladidlá.

Použitie artičoky a recepty: priemerná terapeutická dávka je 1 - 2 g (alebo 1 lyžička) na šálku odvaru, pije sa 2 - 4-krát denne tesne pred jedením.

Účinný je aj 5% odvar z listov, užíva sa 2 - 4 -krát denne 1 šálka.

Farmaceutické extrakty a prípravky z artičoky sa užívajú podľa návodu výrobcu. pravidelné jedenie listov alebo kvetných úborov ako zeleniny pôsobí ako prevencia pred arteriosklerózou.

Ľudové liečiteľstvo: nedostatočná činnosť pečene a obličiek, pri žlčníkovej a obličkovej kolike, žltačke, dne, obezite, reumatizme, žihľavke, astme, ekzémoch, zníženie tuku v krvi a tým predchádzanie komplikácií: kôrnatenie tepien, infarkt, mozgová príhoda angína pectoris.

Recepty z artičoky:

Zápar a odvar: z listov a koreňov alebo len z koreňov - vhodíme do 1 litra vody 1/2 hrste rastliny, dobre osladíme medom, pretože je čaj mimoriadne horký. Čaj sa užíva 3-krát denne šálka pred jedením.

Šťava: získaná z čerstvých listov sa užíva 3 - 4 polievkové lyžice za deň zmiešané s medom alebo mliekom (príp. bielym vínom) na zmiernenie horkosti.

Tinktúra: približne 1/2 kg listov sa maceruje v 1itril alkoholu 1 - týždne. potom sa prefiltruje a užíva sa 1 lyžica denne.

Kúpele rúk a nôh: sa používajú pri chorobách pečene, žlčníkových kolikách,, ekzéme, migréne, zápche, akné, lišajoch - do 1 litra vody sa pridá hrsť listov a koeňov.

Konzumácia: kvetné úbory artičoky zeleninovej sa konzumujú ako chutná zelenina: po sparení sa jedia ako karfiol a surové sa pridávajú do šalátov. Koreň sa konzumuje varený, aj surový ako reďkovka.

 

Nežiaduce účinky: Konzumácia artičoky ako potraviny alebo dlhodobé užívanie drogy v primeraných dávkach nemá vedľajšie účinky, ani kontraindikácie.

Terapeutická skupina: choleretikum,  hypolipidemikum

 
Reklamný prúžok

Herba na FacebookuShopHerba

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Anketa

V súčasnej dobe žiadne ankety k dispozícii