Rajčinová polievka s tarhoňovou závarkou (4 porcie)

Potrebné prísady: 500 ml rajčinového pretlaku alebo pyré, 1 ks cibule, 2 ks rajčín, rastlinný olej, 100g špaldovej tarhone, morská soľ, bazalka, biele korenie, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička škrobu- podľa potreby.

Postup prípravy:

Nakrájanú cibuľku zľahka opražíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, trocha osolíme a dusíme. Zalejeme rajčinovým pretlakom, pridáme vodu podľa potreby, osolíme, okoreníme a varíme. Môžeme zahustiť kukuričným škrobom. Asi 10 min pred dovarením pridáme špaldovú tarhoňu a tesne pred odstavením dochutíme prelisovaným cesnakom a nakrájanou čerstvou alebo sušenou bazalkou.


Špaldová tarhoňa á la zeleninové rizoto I. (cca 4 porcie)

Potrebné prísady: 400g špaldovej tarhone, zelenina (2 mrkvy, petržlen, cuketa, kaleráb, sterilizovaná kukurica a hrášok), olivový olej, 1 veľký rajčinový pretlak, 1 zeleninový bujón, morská soľ, bazalka, mäkký syr, tvrdý syr Eidam.

Postup prípravy:

Cestoviny pripravíme podľa návodu. Na kocky nakrájanú surovú zeleninu orestujeme na olivovom oleji, pridáme rajčinový pretlak, kocku bujónu, podlejeme vodou a varíme. Keď je zelenina mäkká, pridáme mäkký syr, sterilizovaný hrášok a kukuricu a dochutíme. Zmiešame s udusenou tarhoňou a posypeme strúhaným syrom. 


Špaldová tarhoňa á la zeleninové rizoto II. (cca 4 porcie)

Potrebné prísady: 400g špaldovej tarhone, zelenina (cibuľa, mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok, kukurica), olivový olej, 1 zeleninový bujón, morská soľ, mleté čierne korenie.

Postup prípravy:

Cibuľku opražíme na oleji do sklovita, pridáme tarhoňu, spolu osmažíme, kým tarhoňa získa zlato-hnedú farbu, zalejeme vriacou vodou tak, aby presahovala asi o 1 cm, pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, zeleninový bujón) a varíme pod pokrievkou. Keď je tarhoňa napoly uvarená (cca za 3 min.), pridáme zeleninu nakrájanú na malé kúsky: mrkvu, petržlen, zeler, karfiol, hrášok, kukuricu. Spolu varíme ešte asi 5 ? 10 minút. Podľa potreby prilievame horúcu vodu (aby cestovina aj zelenina zmäkli). Podáva sa s nastrúhaným syrom, petržlenovou vňaťkou, resp. podľa chuti.


Šalát zo špaldovej tarhone s rukolou – pikantný (cca 4 porcie)

Potrebné prísady: 400g špaldovej tarhone, zelenina, 500g cherry rajčiniek, 5 malých jarných cibuliek s vňaťou, rukola podľa chuti, olivový olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie a bylinková morská soľ.

Postup prípravy:

Špaldovú tarhoňu uvaríme v mierne osolenej vode s kvapkou olivového oleja asi 7 minút. Medzitým si nakrájame najemno cibuľku, cherry rajčinky, vložíme do veľkej misy, osolíme, okoreníme, pridáme uvarenú a vychladnutú špaldovú tarhoňu. Podľa chuti pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, dochutíme rukolou. Najlepšie chutí vychladené


Letný šalát z opraženej špaldovej tarhone (cca 4 porcie)

Potrebné prísady: 400g špaldovej tarhone, 2 cibuľky, 2 veľké papriky (napr. červená a žltá), 1 balenie mrazeného hrášku s kukuricou, rastlinný olej, čierne korenie a morská soľ.

Postup prípravy:

Nakrájanú cibuľku opražíme na oleji do sklovita, pridáme tarhoňu, spolu osmažíme, kým tarhoňa získa zlato-hnedú farbu, zalejeme vriacou vodou tak, aby presahovala asi o 1 cm, osolíme a varíme pod pokrievkou (kým tekutina do cestoviny nevsiakne). Takto pripravenú tarhoňu necháme ochladnúť. Medzitým si nakrájame papriky na malé kocôčky, pridáme rozmrazenú hrášok a kukuricu. Zeleninu zmiešame s vychladnutou tarhoňou a dochutíme soľou a korením. Podávame chladené.


Špaldová tarhoňa s naparenými jablkami so škoricou (2 porcie)

Potrebné prísady:  200g špaldovej tarhone, 3 veľké jablká, med (prípadne ovocný, agávový alebo javorový sirup), škorica, klinčeky.

Postup prípravy:

Dobre umyté jablká nakrájame na ľubovoľné kúsky. Kúsky jabĺk aj so šupkou dáme do hrnca napariť. Keď sú jablká polomäkké, pridáme škoricu a klinčeky, odstavíme a necháme prikryté. Špaldovú tarhoňu uvaríme v mierne vriacej vode asi 7 minút. Cestoviny zmiešame spolu s uparenou zmesou a osladíme medom alebo iným sladidlom. Podávame teplé alebo aj vychladené.


Recepty poskytla firmaEkotrendMyjava, spol. s r.o.