V prvom tohtoročnom čísle (časopis Liečivé rastliny 1/2008) sme písali o tom, aké zdravé a dôležité sú strukoviny pre našu výživu. Pokračujeme a prinášame ďalšie menej známe ich druhy

Fazuľa mungo

Mungo sú malé, olivovo zelené fazule, ktoré chuťou pripomínajú zelený hrášok. Niekedy sa nesprávne nazývajú zelené sójové bôby.

Dozrievajú veľmi rýchlo, majú špecifickú a zaujímavú arómu. Fazuľa mungo má pôvod v Indii.

Rastlina tvorí nízke kríčkovité formy. Strapcovité súkvetie je zložené z drobných citrónovožltých kvetov. Struk je svetlo-hnedo-čierny a veľmi chlpatý. Má zelené, zelenožlté alebo hnedé zrno, niekedy posiate čiernymi škvrnami.

Pestuje sa najmä v tropickom a subtropickom pásme východnej Ázie.

AdSense